Internettreklame, januar 2011

Det finnes helt sikkert mange positive ting man kan si om en skjærefjøl av tre framfor en av plast eller glass, de kan for eksempel avgi stoffer som er avstøtende eller drepende for små eller store uønskede individer. Sedertrekister beskytter klær mot møll og mange andre tresorter avgir antibakterielle stoffer.

Men den slags blir fort for teknisk. Skal man heve seg over de som vet hva de holder på med, må man late som man vet enda mer. Ingen ting hjelper bedre i så måte enn kvasivitenskapelig sprøyt.

Forhandler av skjærefjøla “Qi-board” stoler åpenbart ikke på sine rasjonelle salgsargumenter, og da blir det slik:

Mer ‘Qi’. Tre symboliserer våren, stigende energi og friskt vårgrønt. Den positive stigende energien/ionene i Qi-board blir absorbert i maten og i personen som tilbereder den. De får så å si en høyere energetisk verdi.

Bovisverdi i Amanprana Qi-board: 17.000! Robert H. Steelooper har sammenlignet Qi-board med et skjærebrett av plast og et av glass. Konklusjonen er overtydelig. Skjærebrettet av plast (Bovis 0) tar bort energi. De negative ionene i plasten hopper over på brukeren. Skjærebrettet av glass (Bovis 6.500) er nøytralt. Qi-board fra Amanprana (Bovis 17.000) forsterker energien og kontakten med maten.

Bovisverdien er et svært så esoterisk begrep som har med kosmisk energi, ønskekvister og jordstråling å gjøre. Det finnes ingen enhet, ingen målemetode, så her er det bare om å gjøre å komme på et tall som er stort nok. Bovisbegrepet er frikoblet enhver form for vitenskap eller virkelighet, det er ikke en gang kvasivitenskap, så det lar jeg ligge.

Robert H. Steelooper er åpenbart en guru innen sitt marked, men du finner ham ikke i britisk wikipedia eller tilsvarende oppslagsverk, det ser faktisk ikke ut som om det står mye om ham andre steder på Internett enn i salgsreklamer. Om han er en reell person eller bare en oppdiktet reklamefigur, det vet jeg ikke, så jeg lar ham også ligge.

Kvasivitenskapen ligger i omtalen av ionene som frigis fra skjærefjøla, hvor en trefjøl skal gi fra seg positive ioner, mens plast gir fra seg negative ioner. Åpenbart er det ment at det er positivt å få tilført positive ioner, og negativt å få tilført negative ioner. Den som tror at alt positivt er positivt, har kanskje glemt hva HIV-positiv betyr.

Positive ioner er stort sett H+ eller metallioner. H+-ioner er det som gjør syrer sure. Metallioner kan være natrium, tungmetaller eller lignende. Ingen av disse ionene tror jeg det vil være positivt å henvise til i reklamen. Negative ioner kan være mye rart, skjønt hvilke negative ioner plast gir fra seg, har jeg problemer med å se.

Det virkelig kvasivitenskapelige er antydningen om at noe bare gir fra seg bare en type ioner, og at dette til og med skulle være ønskelig. En skjærefjøl som gir fra seg bare en type ioner vil bli elektrisk ladet, og det du skjærer vil få motsatt elektrisk lading. Hvis ionene hopper over på deg, vil også du bli ladet, med motsatt ladning av skjærefjøla. Du vil da oppleve det samme som med alt annet som blir elektrisk: Du vil få støt når du tar på fjøla, klærne blir ekle og klør og det føles generelt ubehagelig.

Det kan umulig være særlig bra med en skjærefjøl som du føler du må behandle med tøymykner?

Jeg takker Jan Tore Skråmestø for tips

Tips oss hvis dette innlegget er upassende