NTB, 5. oktober 2010

André Geim og Konstantin Novoselov har fått Nobelprisen i fysikk for oppdagelse av materialet grafen. Grafen er tynne lag av karbonformen grafitt, der karbonatomene står i et sekskantmønster omtrent som en hønsenetting. For meg som kjemiker er grafen svært så spennende, men skal det gi en nobelpris bør det kunne brukes til noe. Her var NTB raskt på plass med blant annet denne påstanden:

Graféntransistorer antas å bli mye raskere enn dagens silikon-transistorer, noe som kan gi betydelig raskere datamaskiner.”

Silikontransistorer er ikke spesielt raske. Silikon er et materiale som brukes som tetningsmasse, som olje og som plast med spesielle egenskaper. Den egner seg for eksempel til visuell forbedring av strandfauna.

Transistorer lages av silisium, eller “silicon” på engelsk. Før var det veldig mange slike feiloversettelser å finne, men denne fra NTB er faktisk den første jeg har sett på lenge.

Det tok ikke så veldig lang tid før NTB oppdaget det, da jeg hadde fått tipset og sjekket det var feilen allerede rettet opp. Men heldigvis har jeg Google, og hvis jeg søker på nobelpris, silikon og ntb finner jeg at i alle fall følgende medier hadde gjengitt NTB-artikkelen med feil:

Adresseavisen, Aftenposten, Dagsavisen, Glåmdalen og – forskning.no!
På skrivende tidspunkt har Dagsavisen ikke rettet opp feilen.

Jeg takker Vegar Schwartz for tips. Han så feilen i Dagbladet.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende