Adresseavisen, 25. mai, 2010

Prinsippet er veldig enkelt:  Nikkel brukes til fornikling, sølv til forsølving, sink til forsinking og gull til forgylling. Nåja, det siste skaper kanskje litt uro, noen må jo ha det enkelt for å ikke bli forvirret.

Så som i Adresseavisen, da de måtte fortelle om en farlig hendelse. Kjemikalier er jo per definisjon farlige, spesielt syrer, og da er det jo greit å ikke tenke så mye at man risikerer å få syre i tankene.

Nåvel, en lekkasje av 8000 liter syre er ikke på kimse av:

Karet inneholder kromsyre, som blant annet brukes til kromming av metall. Kromsyren er ifølge brannvesenet etsende, giftig og kreftfremkallende i kontakt med hud. Brannmannskapene jobbet derfor i vernebekledning mens de får syren over i tankene.

Hva er galt her? Ikke så mye, selv om det er vanligere norsk å skrive forkromming og ikke kromming. Hadde de gjort det, kunne de kanskje ha unngått en feil. Opprinnelig stor det:

Karet inneholder kromsyre, som blant annet brukes til krumming av metall.

Av og til får man mistanke om at vegvesenet har sølt krumsyre på veiene i Norge, hvor har ellers de rette veistrekningene blitt av? Kanskje kan man ordne det med en rettetast?

Jeg takker for tips.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende