Aftenposten, 17. april 2010
Ting skjer fort på Island og informasjon må ut fort. På side 5 har Aftenposten gjort det enkelt for seg med store figurer og lite tekst – i tillegg har de ikke vært så nøye med teksten.

På ett av diagrammene er det angitt at Katlakrateret bare er 2 km fra Eyjafjallajökull. Rent umiddelbart virker det merkelig for den som ser figuren, for avstanden som er tegnet er større enn krateret til Katla, som oppgis å være 10 km bredt.

Som man ser frs dette kartet er avstanden mellom kraterne ca. 20 km. Avstanden mellom de to isbreene er ca. 2 km, men begge breene strekker seg flere km utenfor vulkankraterne.

“Eyjafjallajökull har tre kratere som er mellom 200 og 500 m.” … “Katla har et krater som er omtrent 10 km bredt.”

Dette er sammenligning som er totalt misvisende, for det er en sammenblanding av to ting, nemlig aktivt krater og kaldera.

Eyjafjallajökull har tre kratere som det kommer aske ut fra. Det er disse Aftenposten gir størrelsen til.

Katla har ikke noe aktivt krater nå, men det har et kaldera som er over 10 km bredt. Et kaldera oppstår når vulkanen synker sammen etter at det har tømt seg for aske og/eller lava. Til sammenligning er kalderaet til Eyjafjallajökull ca. 3-4 km i diameter.

Det er altså ingen tvil om at Katla er største av disse to, med god margin, kanskje over 10 ganger så stor. Men ved å sammenligne to forskjellige typer kratre, får Aftenposten det til å se ut som Katla er mange hundre ganger – kanskje over tusen ganger – større. Det er feil.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende