Aftenposten, 15. april 2010

Aftenposten skal ha ros for å prøve å formidle mye som er ukjent for de fleste leserne, men noen ganger hadde jeg ønsket at de hadde brukt litt mer tid på å sørge for å få det riktig. Noen gang kan opplysninger som oppfattes bare litt skjevt eller ufullstendig ende opp med en formulering som virker totalt tullete for den som vet hva det handler om.

I forbindelse med er artikkel om sjeldne jordarter, står følgede under vignetten “Fakta: Sjeldne jordarter”:

Grunnstoffer. 17 grunn- stoffer, 15 av dem metaller

Jeg kan forsikre Aftenposten om at alle sjeldne jordarter er metaller.

Det som antakelig er bakgrunnen for det som står er at 14 av grunnstoffene er metaller i den såkalte f-gruppen, basert på atomenes elektronstruktur. Disse 14 kalles lantanider. Tar man med lantan får man lantanoidene, som det er 15 av, og som har veldig like kjemiske egenskaper. De kalles også for sjeldne jordartsmetaller

I tillegg er det alltid yttrium sammen med de sjeldne jordartene i naturen. Yttrium er også et metall, men ikke et jordartsmetall. Hva det 17. er, vet jeg ikke, kanskje scandium eller thorium?

(Det ble litt rot først, fordi jeg tenke feil tall med antall lantanider. Jeg takker for kommentaren nedenfor som gjoirde meg oppmerksom på dette!)

Tips oss hvis dette innlegget er upassende