Klikk.no, september 2009

Klikk.no beskriver i sin  teknologispalte hvordan du kan lade opp en ipod med en løk og energidrikk. Beviset er en film på youtube. Nå har vi tidligere sett her at kreasjonister oppfatter filmer på youtube som vitenskapelige bevis, men jeg hadde en viss forventning om at journalister var litt mer kritiske.

Påstanden er denne:

“Er iPoden tom for strøm og du er langt unna en strømkilde? Fortvil ikke. Alt du trenger er en energidrikk og en løk.

Ja, det er helt sant. Først stikker du to hull i løken. Deretter legger du løken ned i en sports- eller energidrikk (inneholder elektrolytter)

La løken ligge å trekke i vesken i en knapp time.

Deretter er det bare å tørke av løken og sette USB-kontakten til iPoden din inn i løken.”

Så veldige sterke forbehold så jeg ikke i artikkelen, så skribent Hallvard Lunde virker åpenbart overbevist om at det virker.

Selvfølgelig virker det ikke. For å lade opp en ipod via USB-portenb trenger man en spenning på minst 5 volt, og det finnes ingen batterier på markedet i dag hvor en enkelt celle gir i nærheten av 5 volt. Hvis noen hadde funnet opp en celle med så høy spenning, da hadde de patentbeskyttet den, produsert den i bøttevis og tjent seg søkkrike. De hadde ikke nøyd seg med å lage en film på youtube.

Det kan tenkes at det skapes en spenning i USB-pluggen hvis pluggen inneholder to ulike metaller. Dette vil tilsvare det kjente trikset med å få en lyspære til å lyse med hjelp av et sitronbatteri. Et kobberspiker og en sinkspiker stikkes inn i sitronen, og det skapes en spenning på ca. 1 volt. Kobler man de to spikrene til en 1,5 volts lommelyktpære kan man få pæra til å lyse, men stort mer får man ikke til.

Noen hevder at det virker, og påstår de har sett at en ipod begynner å lade når man stikker pluggen inn i løken. Det finnes mer enn nok videoer på youtube som viser at det ikke går, men kanskje kan observasjonen noen gjør forklares enkelt: Elektrolytten gjør at det blir kontakt mellom de to lederne i USB-porten. Kanskje oppfatter ipoden det som at pluggen har blitt satt inn et sted, og at den nå endelig får strøm.

Men ipoden blir nok snart skuffet. Eieren blir enda mer skuffet hvis han etterpå oppdager at USB-porten – den på ipoden og kanskje også den på PC’en – har blitt ødelagt av korrosjon.

Jeg mistenker at videoen er laget av noen som selger reserveledninger for ipod.

Jeg takker for tips.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende