Abcnyheter, 23. september 2009

En gjennomsnittlig britisk kvinne eller mann har hatt 2,8 millioner sexpartnere, kan abcnyheter fortelle. Ikke samtidig, riktignok. Men hvis du regner med partnere dine partnere har hatt, og så videre, da blir tallet så stort.  Så mange kan du i prinsippet ha blitt smittet fra, og så mange kan du ha smittet.

Det er mange briter å ta av, men hva om man beveger seg til gamle Norge. Jeg tror ikke vi er mer trofaste enn britene i gjennomsnitt, så indirekte bør hver nordmann ha vært i seng med samtlige nordkvinner. Jeg beklager at jeg herved putter noen tanker inn i hodet ditt som strengt tatt ikke hører hjemme der, og som neppe er særlig velkomne.

Matematikken i beregningen er grunnleggende sunn, i alle fall i prinsippet. Beregningene tar utgangspunkt i hvor mange partnere en gjennomsnittlig brite har hatt, 9 for menn og 6,3 for kvinner, og så ganger man de tallene med hverandre et visst antall ganger for å finne ut hvor mange partners partners partners etc man har hatt. Er du mann, skal du altså få et tall på 9 x 6,3 x 9 x 6,3 x 9 x 6,3 x 9 , hvis jeg har forstått artikkelen rett. Jeg kommer til et lavere tall enn 2,8 millioner hvis jeg ganger ut. Hva mer er, blant de partnere din partner har hatt er jo du regnet med, det interessante er hvor mange andre partnere det har vært. Dermed kommer jeg til 9 x 5,3 x 8 x 5,3 x 8 x 5,3 x 8, noe som blir knapt 700.000. Det gjør det greiere å unngå vanskelige tanker hvis du er nordmann, men hva hvis du kommer fra Malta eller Island? Enten må folk i disse landene være mye mer dydige enn britene, eller så blir bildene i hodet mitt …. nei, stopp der!

Når jeg underviser i kjemi er begrepet “mol” viktig. 1 mol tilsvarer omtrent så mange hydrogenatomer som det er i 1 gram hydrogen. Atomene er små, så taller blir stort. Ett mol betyr 600.000.000.000.000.000.000.000 stk., et sekstall etterfulgt av 23 nuller, og jeg prøver å visualisere det på denne måten:

Slektsforskere har kommet fram til at min familie antakelig kan følges tilbake til Cesar, men det er egentlig ikke noe å skryte av. Som alle andre har jeg to foreldre, fire besteforeldre, åtte oldeforeldre osv. og hvis det er 29 år mellom hver generasjon har jeg temmelig temmelig nøyaktig 1 mol forfedre på Cesars tid. Det betyr at jeg – og et hvilket som helst annet gjennomsnittlig menneske på Jorden –  er i slekt med Cesar en milliard ganger. Etter så mange generasjoner er nemlig inngifteprosenten veldig høy.

Den samme logikken gjelder også tilfellet sexpartnere. Du er en av dine partneres partnere. Kanskje har en av din partners tidligere partnere også vært en tidligere partners partner, eller partnerens partners partners partner. Dette er bare begynnelsen, men setninger som inneholder ordet partner 14 ganger kan forvirre både meg og mine lesere og har begrenset pedagogisk verdi.

Slike “innpartnerskap” reduserer uansett antall indirekte sekspartnere så mye at du kan riste de mest ubehagelige bildene ut av hjernen din. Tallet som ble oppgitt er i virkelighetens verden rent oppspinn. Heldigvis.

Men det likevel greitt å beskytte seg. Mot smitte og mot tøv.

Jeg takker Nils Andreas Erstad for tips.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende