Bergens tidende, 19. oktober 2008

Med NTB som kilde, forteller BT.no om en sonde som NASA skal sende opp:

"USA sender søndag opp en sonde som skal fotografere Melkeveiens mystiske utkant."

Man trenger ikke dra så langt for å fotografere Melkeveiens utkant, det kan man gjøre fra Jorden, men ifølge artikkelen er det snakk om nærbilder:

"Etter planen kommer den 462 kilo tunge IBEX-sonden til å bruke de neste to årene på å komme seg til galaksens utkant. "

NASA-sonden klarer altså mer enn ti tusen lysår i året. Det er utrolig imponerende, særlig med tanke på at lyset bare klarer ett. Her har NASA åpenbart funnet et helt nytt fremdriftsmiddel, ser det ut til.

Litt mindre imponerende blir både farten og NTB, når man skjønner at det er snakk om en sammenblanding mellom Melkeveien og Solsystemet, og at det i tillegg ikke er snakk om nærbilder. Poenget er  bare å komme seg så langt unna at man slipper forstyrrelser fra Jordens magnetfelt.

"I dette «interstellare grenseområdet», som forskerne kaller det, skal den måle magnetfeltet og de virvlende gassene som beskytter Melkeveien mot kosmisk stråling fra det ytre rom."

"Interstellar" betyr mellom stjernene. Det er ikke så veldig mange melkeveier innimellom stjernene, men i alle fall ett solsystem.

Jeg takker Trygve Buanes og Thomas Fuglset for tips, og Terje Daleng for korreksjon.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende