Dagbladet, 13. juni, 2008, Bergens Tidende, 15. juni

Først Dagbladet, så Bergens Tidende, har latt seg overbevise om at bensin kan byttes ut med vann – bare man har den riktige teknologien.

"Teknologien er bygd slik at når du fyller på vann på tanken så utvinner en energi-generator ut hydrogenet fra vannet. Det frigjør elektroner som skaper elektrisk kraft som lader batteriet, forklarer selskapet overfor tv-stasjonen."

og videre:

"Dette skal revolusjonere fremtiden for el-bilene, håper Genepax. Problemet for de elektriske bilene i dag er at de krever en infrastruktur som tilbyr strøm til enhver tid, mens denne bilen altså skal lade seg selv med hjelp av vann."

Problemet med dette er at vann ikke inneholder noen energi som kan utnyttes. Vann kan skape energi ved å reagere med noe, men da er dette andre stoffet som er energikilden, og som må erstattes. Det er også mulig å spalte vann i hydrogen og oksygen ved hjelp av elektrolyse og så frigjøre energien ved hjelp av en brenselscelle, men da må man først skaffe energi for å spalte vannet.

Så enten er dette rent tøv, og bløff fra bedriften, eller så har journalistene misforstått noe totalt ett eller annet sted.

Skjønt kanskje jeg bør ta to forbehold: Det kan jo ha vært magnekyler eller paradigmeskift på flaske. Eller jeg kan være betalt av oljeseskapene for å latterliggjøre en revolusjonerende teknologi som vil gjøre oljen verdiløs. Jeg må sjekke kontoen min…

Jeg takker Terje Daleng, Kristian Rasmussen, Eirik S. Hansen, John A. Dawes, Kristian Andreas Vaksdal og Trond Heldal for tipsstorm.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende